Personlig udvikling

 

Vi mennesker udvikler os forskelligt og i forskellige tempi. Vor følelsesmæssige, sociale, moralske, kognitive, psyko-seksuelle og identitetsmæssige udvikling kan befinde sig på forskellige niveauer og man kan godt være meget udviklet i f.eks. det kognitive område men ikke så udviklet i det følelsesmæssige og viceversa.

Når man arbejder med personlig udvikling arbejder man med selvfølelsen. At have en god selvfølelse er afgørende for ens trivsel og livskvalitet.

Nogle har behov for at arbejde med sin selvtillid, der fortæller om hvor gode vi opfatter os selv til noget. Her er fokus på færdigheder, evner, status, præstationer, succes, fiasko osv.

 Nogle har behov for at arbejde med deres selvværd, den selvfølelse, der får os til at føle os elsket og værdifulde.

 Andre har behov for at arbejde med sin selvrespekt, der kommer til udtryk, når vi efterlever vores livsværdier og mærker at vi tager vore idealbilleder alvorligt.

Man kan også arbejde med den Essentielle, transpersonlige selvfølelse, som jeg ,inspireret af A. H. Almaas, kalder for Essensen. Her undersøger man sin værens-kerne og øver sig i at lytte og holde kontakten til og identificere sig med den.

 

 

 

 

Ole Vadum Dahl taler om de fem måder man kan ”oppe” sig på

 At vågne op henviser til, at man får øje på sine sindstilstande, tanker og følelser, som man kan blive forført af, hvis vi mangler selvtillid eller selvværd. Det kan være, at man hele tiden tænker nedladende tanker om sig selv eller er i konstant stresstilstand. Når man vågner op, bliver man klar over, at man består af andet end sine tanker og følelser og kan anskue sig selv fra nye vinkler og begynder at leve fra sin værens kerne.

At vokse op handler om at vokse i moral og sociale begavelse. Når vi lærer at anskue os selv fra et kærligt og ærligt sted, får vi mere tillid til tilværelsen og vi lærer, at vi hænger sammen med verden og verden med os.

 At rydde op kan forstås som, at man rydder op i sin psykiske bagage. Her får man øje på skeletterne i skabet og får dermed mulighed for at arbejde med sine projektioner og skygger.

 At lyse op handler om at man får øje på sin flamme og sit lys og tør at stå i det. Mange af os er ubevidst bange for lyset, da vi har lært i de tidlige barndomsår at pakke os selv væk, så vi kunne tilpasse os familiens mønstre, vaner og kultur.

 At åbne op handler om at træne sin medfølelse både til andre men også til sig selv. At forstå kærligheden som en nødvendig del for at kunne leve et helt liv.Ole Vadum Dahl taler om de fem måder man kan ”oppe” sig på

.